Residence Sobotište

  • Design: 2016
  • Lokalita: Sobotište, SR

The proposal solves the luxury housing in the middle of nature in Záhorie. Currently, on the land is standing old homestead. The existing settlement is in poor condition, so it will be demolish and build a new building.

Architecture of new residence is based on the morphology of the original historic buildings. Mass operates three rural houses connected in the ground floor with modern connection elements. Mass solution reflects the internal layout – main entrance with sanitary and technical facilities is situated on the ground floor of the middle house. From there we have the opportunity to go through the library to the house where is designed day area consisting of a kitchen with dining, a representative dining room, wine cellar and a living room with a gallery. In the house on the opposite side of the main entrance is designed night zone which has a separate two-room apartments and three bedrooms with private bathrooms. Total has residence five bedrooms, two of them have access to roof terraces. In the ground floor of the coupling parts is designed wellness with direct access to the garden terrace and ironing and laundry room, also with direct access to the garden.

Architecture of building works with sloping terrain in the rear are therefore designed garden terraces at different height levels. Segmentation of the building into three units provide privacy and tranquility of users and also natural nesting object in the surrounding nature.