Rezidencia Sobotište

  • Štúdia: 2016
  • Lokalita: Sobotište

Návrh rieši luxusné bývanie uprostred malebnej prírody záhorských lazov. V súčasnosti sa na pozemku nachádza usadlosť pozostávajúca z historických aj novodobých objektov. Existujúca usadlosť je v zlom technickom stave, preto sa počíta s jej asanáciou a postavením nového objektu.

Architektúra novej rezidencie vychádza s historického tvaroslovia pôvodných objektov. Hmotovo pôsobí ako tri vidiecke domy prepojené na prízemí modernými spojovacími prvkami. Hmotové riešenie odráža aj vnútorná dispozícia – hlavný vstup s hygienickým a technickým zázemím je riešený na prízemí stredného domčeka. Odtiaľ máme možnosť ísť cez knižnicu do domčeka v ktorom je navrhnutá denná zóna pozostávajúca z kuchyne so stolovaním, reprezentatívnej jedálne, vínnej pivnice a obývacej izby s galériou. V domčeku na opačnej strane hlavného vstupu je riešená nočná zóna, ktorá disponuje samostatným dvojizbovým bytom a troma spálňami s vlastnou kúpeľňou. Celkovo rezidencia disponuje piatimi spálňami, z ktorých dve majú prístup na strešné terasy. V spojovacích prízemných častiach je navrhnuté wellness s priamym prístupom na záhradnú terasu a žehliareň s práčovňou, taktiež s možnosťou priameho vstupu do záhrady.

Architektúra objektu pracuje so svahovitým terénom, v zadnej časti sú preto vytvorené záhradné terasy v rôznych výškových úrovniach. Členenie objektu na tri celky zabezpečuje ako súkromie a kľud užívateľov, tak prirodzené zapadnutie objektu do okolia s rozvoľnenou zástavbou.