Rodinný dom Ružinov

  • Architektonická štúdia: 2019
  • Lokalita: Ružinov, Bratislava

Ide o rekonštrukcia bývalého železničného dvojdomu. V rámci kompletnej rekonštrukcie jedného rodinného domu rozširujeme obytnú časť a nadstavujeme druhé podlažie, pričom napojenie na pôvodnú časť dvojdomu ostáva výškovo a hmotovo nezmenené. Vznikajú tak dve prepojené  hmoty. Akcentom domu sa stáva hlavný vstup, ktorý je zasunutý do hmoty  domu, a podporený umiestnením dreveného obkladu. Vstup tak slúži aj ako závetrie bez zbytočných pridaných konštrukcií. Za domom sa nachádza terasa prekrytá krásnou drevenou konštrukciou prístrešku.

V novom dome je na prízemí riešená denná zóna s čiastočne oddelenou kuchyňou od obývacej izby. Rohové presklenie v obývačke maximalizuje prepojenie so záhradou a umožňuje vstup na priestrannú terasu. Prízemie disponuje aj pracovňou, príp. hosťovskou izbou so samostatnou kúpeľňou. Poschodie tvoria dve detské izby, ktoré majú samostatné šatníky, rodičovská spálňa so samostatným šatníkom, kúpeľňa a WC.

V časti nadväzujúcej na druhý rodinný dom je riešená garáž a technická miestnosť na prízemí a domáce fitnes v podkroví. Docieli sa tým väčšie súkromie medzi oboma domami.